Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2006

Επιστολή προς Εταιρείες της ΝΑΜ

Αξιότιμοι Κύριοι ή Κυρίες,


Σας γνωστοποιούμε ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργου εγκατάστασης συστήματος δωρεάν παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω ασυρμάτου δικτύου το οποίο θα εγκαταστήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (ΝΑΜ), με τη συμμετοχή των δήμων Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρυνίτσας, Σκιάθου και Σκοπέλου.

Το έργο σκοπεύουμε να το υλοποιήσουμε σε περισσότερες από μία φάσεις μέχρι το τέλος του 2007. Η ΝΑΜ φιλοδοξεί να καλύψει ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας με ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, αρχής γενομένης από τις περιοχές που μπορούν να καλυφθούν τεχνικά από τους παραπάνω δήμους (όλος ο νομός εκτός της πλευράς του Πηλίου προς το Αιγαίο και της νήσου Αλοννήσου). Σε δεύτερη φάση – μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πιλοτικού χαρακτήρα δράσης – θα θέλαμε να συνδεθούν στο δίκτυο οι υπόλοιποι Δήμοι του Πηλίου και της Αλοννήσου.

Πέραν των αναγκών των μονίμων κατοίκων της Μαγνησίας - και φυσικά του μεγάλου αριθμού των φοιτητών - για ευρυζωνική πρόσβαση, το έργο, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία προανταγωνιστικού χαρακτήρα, θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του Νομού – προσφέροντας την υποδομή για υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε επιχειρήσεις και τουριστικές μονάδες – και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για τις νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις οποίες σκοπεύει να εγκαταστήσει η ΝΑΜ.

Από τεχνικής απόψεως το σύστημα θέλουμε να αποτελείται από ένα σύνολο κατευθυντικών κεραιών, οι οποίες – εγκατεστημένες σε δημόσια κτίρια (κτίρια της ΝΑΜ, ΑΝΕΜ, δημοτικά καταστήματα κλπ) θα «φωτίζουν» τις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν τα hot spots δημιουργώντας ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο τεχνολογίας IEEE 802.11. Για τις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού θα θέλαμε να χρησιμοποιηθούν τοπικοί αναμεταδότες, οι οποίοι να διασυνδέονται με το υπόλοιπο δίκτυο με τεχνολογία IEEE 802.16. Συνολικά το ασύρματο δίκτυο θέλουμε να διασυνδεθεί με μισθωμένες γραμμές ΑDSL με το δίκτυο – κορμό του ΟΤΕ παρέχοντας συνολική ταχύτητα έως 100kbps για 1000 χρήστες ταυτοχρόνως.

Όσον αφορά στη χρήση του δικτύου: Οι χρήστες, στους οποίους θα χορηγηθεί κωδικός πρόσβασης, θα θέλαμε να συνδέονται αρχικά – αφού πληκτρολογήσουν τον κωδικό τους – σε μία γενική ιστοσελίδα εισόδου, η οποία θα περιέχει το διαφημιστικό υλικό των εταιρειών ή άλλων οργανισμών, που θα καλύψουν οικονομικά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου. Κατόπιν θα αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο με συγκεκριμένο – ωστόσο – χρονικό περιθώριο (timeout), ώστε να επιτρέπεται η χρήση του συστήματος από το μέγιστο δυνατό αριθμό πολιτών. Θα θέλαμε να προβλεφθεί η δημιουργία μία ειδικής κατηγορίας χρηστών – οι επαγγελματικοί χρήστες – στους οποίους θα παρέχεται απεριόριστη χρονικά προσβασιμότητα – έναντι συμβολικού μηνιαίου τιμήματος (της τάξεως των μερικών €) – με δυνατότητα παράκαμψης της εισαγωγικής σελίδας με το διαφημιστικό υλικό. Επιπλέον στους επαγγελματικούς χρήστες θα θέλαμε να παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης σε ειδική σελίδα εισόδου διαμορφωμένη σύμφωνα με τις υποδείξεις τους.

Η δημιουργία της κατηγορίας των επαγγελματικών χρηστών αποσκοπεί στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών του Νομού, που διαχειρίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας, θα μπορεί να προμηθευτεί περισσότερους κωδικούς για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του, οι οποίοι συνδεόμενοι στο διαδίκτυο θα έρχονται αρχικά σε επαφή με την ιστοσελίδα της μονάδας.

Τέλος θα θέλαμε– μελλοντικά – να δημιουργηθεί μία κατηγορία premium χρηστών στους οποίους θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης με ταχύτητα ικανή να υποστηρίξει υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεσυνδιάσκεψης.

Προκειμένου να εκδηλώσετε το πιθανό ενδιαφέρον σας για την οικονομική κάλυψη του εγχειρήματος θεωρήσαμε απαραίτητο να σας γνωστοποιήσουμε, πριν τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, την πρόθεσή μας, με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για την ουσιαστική συμμετοχή σας, εάν το επιθυμείτε.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Α) στις 21/12/2006, σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινωθεί η πρόθεσή μας να υλοποιήσουμε το παραπάνω έργο και θα παρουσιαστεί ο δικτυακός τόπος, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διαβούλευση, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόσκληση προς κάθε πιθανή ιδιωτική εταιρία ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ιδρύματα κλπ) θα ήθελε να αναλάβει την εγκατάσταση και τη λειτουργία του παραπάνω δικτύου δωρεάν για τους πολίτες, με μόνη τη δυνατότητα διαφήμισής τους,
Β) ήδη από την 21/12/2006 θα μπορείτε να διαβουλεύεσθε στον δικτυακό τόπο http://www.magnesiapolites.gr/ ή http://www.nampolites.gr/ , ώστε, με βάση τις απόψεις σας, όπως προανέφερα, να διαμορφωθεί τελικώς η πρόσκληση,
Γ) στις 15/01/2006 θα «κλείσουν» οι διαδικασίες διαβούλευσης και στις 16/01/2006 θα δημοσιευθεί στον παραπάνω δικτυακό τόπο η πρόσκληση, η οποία ας σημειωθεί ότι θα σταλεί και εγγράφως σε όλους τους Κοινωνικούς Φορείς του Ν. Μαγνησίας, σε όλες τις διαπιστευμένες εταιρείες από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπ. Και Ταχ) , σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, σε όλους τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού και τέλος σε όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Νομού Μαγνησίας.
Δ) μέχρι τις 30/01/2006 θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προσφορών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ασχέτως εάν συμπεριλαμβάνεται στον παραπάνω πίνακα ή όχι,
Ε) στις 05/02/2006 θα καταλήξουμε στην καλύτερη προσφορά, με βάση όσα θα έχουν προσδιοριστεί στην πρόσκληση μετά από τη διαβούλευση και
Στ) μέχρι τις 30/04/2006 το δίκτυο θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση προκειμένου για τη συμμετοχή σας στο εν λόγω εγχείρημα.


Βόλος 19-12-2006


Με εκτίμηση
Ο Νομάρχης

Απόστολος Παπατόλιας








Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας μπορείτε
να απευθύνεστε στην κ. Γιόλα Βαλατσού,
Γενική Γραμματέα της ΝΑΜ
mail: giola.valatsou@gmail.com
τηλ: 6934840792

ή στον Αγαμέμνονα Ζούμπο,
υπεύθυνο Γραφείου Υποστήριξης της ΝΑΜ
mail: zoubos@gmail.com
τηλ: 6976186076

Δεν υπάρχουν σχόλια: