Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2006

Επιστολή προς Κοινωνικούς Φορείς-Συλλόγους & Σωματεία

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η αυξημένη ευαισθησία μας για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος που διαπιστώνεται στην άσκηση δημόσιας εξουσίας, κεντρικής και τοπικής – αυτοδιοικητικής αλλά και η προεκλογική μας δέσμευση για την αποκατάσταση του ρόλου της ΝΑΜ, μας οδήγησαν να αναλάβουμε την παρακάτω πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσα από καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά από διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης και με βάση τα αιτήματα – συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή.

Συγκεκριμένα, αγαπητοί συμπολίτες, προχωρούμε, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην υλοποίηση έργου εγκατάστασης συστήματος δωρεάν παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω ασυρμάτου δικτύου το οποίο θα εγκαταστήσει η ΝΑΜ με τη συμμετοχή των δήμων Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρυνίτσας, Σκιάθου και Σκοπέλου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε περισσότερες από μία φάσεις μέχρι το τέλος του 2007. Η ΝΑΜ φιλοδοξεί να καλύψει ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας με ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, αρχής γενομένης από τις περιοχές που μπορούν να καλυφθούν τεχνικά από τους παραπάνω δήμους (όλος ο νομός εκτός της πλευράς του Πηλίου προς το Αιγαίο και της νήσου Αλοννήσου). Σε δεύτερη φάση – μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πιλοτικού χαρακτήρα δράσης – θα συνδεθούν στο δίκτυο οι υπόλοιποι Δήμοι του Πηλίου και της Αλοννήσου. Πέραν των αναγκών των μονίμων κατοίκων της Μαγνησίας - και φυσικά του μεγάλου αριθμού των φοιτητών - για ευρυζωνική πρόσβαση, το έργο θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του Νομού – προσφέροντας την υποδομή για υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε επιχειρήσεις και τουριστικές μονάδες – και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για τις νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις οποίες σκοπεύει να εγκαταστήσει η ΝΑΜ.

Από τεχνικής απόψεως το σύστημα θα αποτελείται από ένα σύνολο κατευθυντικών κεραιών, οι οποίες – εγκατεστημένες σε δημόσια κτίρια (κτίρια της ΝΑΜ, ΑΝΕΜ, δημοτικά καταστήματα κλπ) θα «φωτίζουν» τις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν τα hot spots δημιουργώντας ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο τεχνολογίας IEEE 802.11. Για τις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού θα χρημοποιηθούν τοπικοί αναμεταδότες, οι οποίοι θα διασυνδέονται με το υπόλοιπο δίκτυο με τεχνολογία IEEE 802.16. Συνολικά το ασύρματο δίκτυο θα διασυνδεθεί με μισθωμένες γραμμές ΑDSL με το δίκτυο – κορμό του ΟΤΕ παρέχοντας συνολική ταχύτητα έως 100kbps για 1000 χρήστες ταυτοχρόνως.

Οι χρήστες, στους οποίους θα χορηγηθεί κωδικός πρόσβασης, θα συνδέονται αρχικά – αφού πληκτρολογήσουν τον κωδικό τους – σε μία γενική ιστοσελίδα εισόδου, η οποία θα περιέχει το διαφημιστικό υλικό των εταιρειών ή άλλων οργανισμών, που θα καλύψουν οικονομικά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου. Κατόπιν θα αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο με συγκεκριμένο – ωστόσο – χρονικό περιθώριο (timeout), ώστε να επιτρέπεται η χρήση του συστήματος από το μέγιστο δυνατό αριθμό πολιτών. Έχει προβλεφθεί η δημιουργία μία ειδικής κατηγορίας χρηστών – οι επαγγελματικοί χρήστες – στους οποίους θα παρέχεται απεριόριστη χρονικά προσβασιμότητα – έναντι συμβολικού μηνιαίου τιμήματος (της τάξεως των μερικών €) – με δυνατότητα παράκαμψης της εισαγωγικής σελίδας με το διαφημιστικό υλικό. Επιπλέον στους επαγγελματικούς χρήστες θα παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης σε ειδική σελίδα εισόδου διαμορφωμένη σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Η δημιουργία της κατηγορίας των επαγγελματικών χρηστών αποσκοπεί στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών του Νομού, που διαχειρίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας, θα μπορεί να προμηθευτεί περισσότερους κωδικούς για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του, οι οποίοι συνδεόμενοι στο διαδίκτυο θα έρχονται αρχικά σε επαφή με την ιστοσελίδα της μονάδας. Τέλος μελετάται η δημιουργία – μελλοντικά – μίας κατηγορίας premium χρηστών στους οποίους θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης με ταχύτητα ικανή να υποστηρίξει υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεσυνδιάσκεψης.

Αγαπητοί συμπολίτες, το παραπάνω εγχείρημα δίνει από μόνο του το στίγμα της νέας διοίκησης του νομού μας, η οποία είναι απολύτως προσανατολισμένη στην δημιουργία μίας διαφανούς σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Νομαρχίας και Πολίτη και παρέχει κοινωνική διευκόλυνση οικονομικού και όχι μόνο, χαρακτήρα, η οποία «ανακουφίζει» κατά το δυνατόν τον προϋπολογισμό τόσο του κάθε ενός νοικοκυριού όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού μας αλλά και συμβάλλει θετικά και άμεσα στη διάχυση της γνώσης στη νεολαία του νομού μας, σπουδάζουσας και μη.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι τις ανάγκες που εμείς πιστεύουμε ότι έχουν οι πολίτες, δηλαδή μόνο μετά και μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης.
Για το λόγο αυτό επικοινωνούμε, εγγράφως, με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών του νομού μας, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα εξής:
Α) στις 21/12/2006, σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινωθεί η πρόθεσή μας να υλοποιήσουμε το παραπάνω έργο και θα παρουσιαστεί ο δικτυακός τόπος, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διαβούλευση μαζί σας, καθώς και με όποιον άλλον επιθυμεί να διαβουλευθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόσκληση προς κάθε πιθανή ιδιωτική εταιρία ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ιδρύματα κλπ) θα ήθελε να αναλάβει την εγκατάσταση και τη λειτουργία του παραπάνω δικτύου δωρεάν για τους πολίτες, με μόνη τη δυνατότητα διαφήμισής τους
Β) ήδη από την 21/12/2006 θα μπορείτε να διαβουλεύεσθε στον δικτυακό τόπο http://magnesiapolites.blogspot.com και σύντομα και στους ιστοχώρους www.magnesiapolites.gr ή http://www.nampolites.gr/ , ώστε, με βάση τις απόψεις σας, όπως προανέφερα, να διαμορφωθεί τελικώς η πρόσκληση
Γ) στις 15/01/2006 θα «κλείσουν» οι διαδικασίες διαβούλευσης και στις 16/01/2006 θα δημοσιευθεί στον παραπάνω δικτυακό τόπο η πρόσκληση, η οποία ας σημειωθεί ότι θα σταλεί και εγγράφως σε όλους τους Κοινωνικούς Φορείς του Ν. Μαγνησίας, σε όλες τις διαπιστευμένες εταιρείες από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπ. Και Ταχ) , σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, σε όλους τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού και τέλος σε όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Νομού Μαγνησίας.
Δ) μέχρι τις 30/01/2006 θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προσφορών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ασχέτως εάν συμπεριλαμβάνεται στον παραπάνω πίνακα ή όχι
Ε) στις 05/02/2006 θα καταλήξουμε στην καλύτερη προσφορά, με βάση όσα θα έχουν προσδιοριστεί στην πρόσκληση μετά από διαβούλευση μαζί σας και
Στ) μέχρι τις 30/04/2006 το δίκτυο θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργεί δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Σας καλούμε όχι απλώς να συμμετέχετε στην υλοποίηση αυτού του έργου μέσα από τις διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, αλλά να αποφασίσετε εσείς για όλα εκείνα τα κρίσιμα θέματα που θα προσδιορίσουν την πραγματική ποιότητα της υπηρεσίας που πρόκειται να παρασχεθεί δωρεάν, με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεστε μέσα από την καθημερινή κοινωνική σας δραστηριότητα οποιουδήποτε χαρακτήρα.

Βόλος 19-12-2006

Φιλικά

Ο Νομάρχης

Απόστολος Παπατόλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: